| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Allergia, intoleranssi ja yliherkkyys – mitä ne ovat?

Kun lapsi ei siedä tiettyjä ruoka-aineita – pieni opas

Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet ovat tavallisia lapsilla. Tutkimukset osoittavat, että joka kolmas lapsi kärsii tai on kärsinyt allergisista vaivoista. Monien lasten ruoka-aineallergiat kuitenkin häviävät ensimmäisten ikävuosien myötä. Tällaisia allergioita ovat tyypillisesti maito- ja kananmuna-allergiat, kun taas pähkinä-, maapähkinä- ja kala-allergiat ovat yleensä pysyviä. Isommilla lapsilla tavallisempia allergioita ovat siitepöly- ja eläinallergiat.

Nimityksiä allergia ja yliherkkyys käytetään ikään kuin ne tarkoittaisivat samaa, mutta todellisuudessa niissä on kyse elimistön eri vaikutusmekanismeista. Yliherkkyys on yläkäsite sille, että ihmisen elimistö reagoi johonkin ruokaan, ja yliherkkyysreaktiot voidaan jakaa allergisiin ja ei-allergisiin reaktioihin.

Allergia

Ruoka-aineallergioissa immuunipuolustus reagoi muodostamalla allergiavasta-aineita tietylle ruoka-aineelle, esimerkiksi maidolle. Oireet vaihtelevat paljon. Tavallisia oireita ovat iho-oireet (ihottuma, nokkosrokko, kutina), hengitystieoireet (hengityksen vinkuminen, astma) ja maha-suolikanavan oireet (vatsakivut, koliikki, ripuli, pahoinvointi) tai näiden yhdistelmät. Oireiden voimakkuus vaihtelee lievästä vaikeaan ja voi vaatia lääkärihoitoa. Jos lapsi saa allergisen reaktion jostakin ruoka-aineesta, tämä aine on jätettävä ruokavaliosta pois kokonaan.

Kun lapsi ei siedä tiettyjä ruoka-aineita – pieni opas
Esimerkkejä ei-allergisista reaktioista

Esimerkkejä ei-allergisista reaktioista

Ei-allergisessa reaktiossa elimistö reagoi muilla mekanismeilla. Yksi esimerkki on maitosokerin (laktoosin) aiheuttama reaktio. Se johtuu siitä, että elimistöstä puuttuu laktoosia pilkkova laktaasientsyymi. Yliherkkyysreaktioiksi luokitellaan myös lisäaineiden aiheuttamat reaktiot sekä reaktiot runsaasti histamiinia sisältäville ruoka-aineille. Ei-allergisissa reaktioissa elimistö voi sietää pieniä määriä oireita aiheuttavaa ruoka-ainetta, ja reaktiot ovat harvoin yhtä voimakkaita kuin allergiset reaktiot.

Kuka sairastuu allergiaan?

Allergian merkittävin riskitekijä on perimä. Jos lapsen vanhemmilla, isovanhemmilla tai sisaruksilla on allergioita, allergian riski on suurempi. Lapsi voi kuitenkin sairastua allergiaan, vaikka sukurasitusta ei olisikaan, sillä allergia-alttiuteen vaikuttavat muutkin tekijät. Tarkkaa tietoa siitä, miksi joillekin kehittyy allergia ja toisille ei, ei ole.

Tee allergiatestimme.