| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Allergioilta suojautuminen

Erilaiset allergiasairaudet, kuten ihottuma, ovat tavallisia lapsilla. Noin 5 % kaikista lapsista on myös yliherkkiä jollekin ruoka-aineelle. Osa allergioista häviää iän myötä.

Jos vanhemmilla on allergia, lapsen riski saada allergia on suurempi. Muita allergioiden syntyyn lapsilla vaikuttavia tekijöitä uskotaan liittyvän odottavan äidin ja pienen lapsen ruokavalioon. Aihe vaatii kuitenkin vielä lisätutkimusta.

Neuvolassa ohjeistetaan tällä hetkellä, että vauvoja tulisi täysimettää 6 kuukauden ikään asti riippumatta siitä, onko heillä kohonnut allergian riski. Joissakin tutkimuksissa on osoitettu, että rintamaitoa saaneilla lapsilla on pienempi riski sairastua tiettyihin allergisiin sairauksiin.

Äidinmaidonkorvike ja hydrolysoitu proteiini

Jos lapsella on kohonnut allergiariski eikä häntä voi imettää, hänelle voi antaa äidinmaidonkorviketta. Neuvottele kuitenkin aina neuvolan terveydenhoitajan kanssa ensin.

Markkinoilla on kahta tyyppiä hydrolysoitua proteiinia sisältävää äidinmaidonkorviketta.

  • Imeväisten kliinisissä ravintovalmisteissa proteiini on hydrolysoitu niin pitkälle, että tuote soveltuu lehmänmaitoallergian ruokavaliohoitoon. Näitä tuotteita myydään enimmäkseen apteekeissa.
  • Kaupoissa myytävissä osittain hydrolysoiduissa äidinmaidonkorvikkeissa proteiini on osittain hydrolysoitu, eli se on pilkottu vain osittain pienemmiksi osiksi. Nämä äidinmaidonkorvikkeet eivät sovi lehmänmaitoallergisille lapsille.
Äidinmaidonkorvike ja hydrolysoitu proteiini
Suojaavatko kala ja kalan rasvahapot allergialta?

Hyvää tekevät kala ja kalan rasvahapot

Aikaisemmin luultiin, että kala altistaa allergialle, minkä vuoksi kalaa suositeltiin välttämään 1 vuoden ikään asti. Uusimmat tutkimukset eivät tue enää tätä käsitystä, joten neuvolassa suositellaan, että lapsen tulisi maistaa kalaa, kuten muitakin ruoka-aineita alle 1-vuotiaana. 

Omega-3-rasvahapot ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita on mm. rasvaisissa kaloissa ja joissakin kasviöljyissä. Omega-3-rasvahappoihin kuuluvan dokosaheksaeenihapon (DHA) nauttiminen tukee alle 12 kuukauden ikäisten imeväisten näön normaalia kehitystä.

Mitkä suositukset ovat, jos perheessä on allergiaa?

Siitä ei ole todisteita, että allergian puhkeamista voisi välttää viivästyttämällä esimerkiksi kalan, kananmunan ja muiden ruoka-aineiden antamista. Ensimmäisten kuuden kuukauden aikana imetys on ensisijainen ruokintatapa, minkä jälkeen lapselle voi alkaa antaa muita ruoka-aineita neuvolan ohjeiden mukaan.

 

Lähteet:

Breastfeeding reduces the risk for childhood eczema.
Kull I, et al. J Allergy Clin Immunol. 2005 Sep;116(3):657–61.

Breastfeeding reduces the risk of asthma during the first 4 years of life.
Kull I et al. J Allergy Clin Immunol. 2004 Oct;114(4):755–60.