| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Lisätietoa maitoallergiasta

Jos epäilet maitoallergiaa

Maitoallergia on tavallisin pienten lasten ruoka-aineallergia. Se yleensä myös ilmenee ensimmäisenä. Maitoallergiaa  esiintyy noin 2–3 prosentilla lapsista, mutta useimmilla allergia häipyy 5 vuoden ikään mennessä.

Maitoallergian tavallisia oireita ovat maha-suolikanavan oireet (koliikki, löysä uloste ja pahoinvointi), iho-oireet (ihottuma ja kutina) tai hengitystieoireet (hengityksen vinkuminen).  

Jos lapsella todetaan maitoallergia, hänen ruokavaliostaan on jätettävä pois kaikki maitoproteiinia sisältävät tuotteet. Osa lapsista voi reagoida myös äidinmaitoon erittyvään proteiiniin. On kuitenkin tärkeää, että jatkat imettämistä, jos pystyt. Jos sopivien korvaavien tuotteiden löytäminen maidolle tuntuu vaikealta, ravitsemusterapeutilta saa apua siihen, mitä lapsi voi syödä ja mitä kannattaa välttää. On tärkeää, että et vain poista ruokavaliostasi maitotuotteita (maitoa, jogurttia, juustoa, voita jne.), sillä niistä saa runsaasti energia ja ravintoaineita, joita tarvitaan imetysaikana. Tarvitset korvaavia ravintoaineita. Huomaa myös, että esimerkiksi vuohenmaito ei ole paremmin siedetty.

Vaihtoehtoinen maidonkorvike

Kun lapsella todetaan maitoallergia ja hän juo äidinmaidonkorviketta, on siirryttävä erityisruokavalioon, joka ei sisällä lehmänmaidon proteiinia. Ensisijainen valinta on pitkälle hydrolysoitu imeväisen kliininen ravintovalmiste, jossa proteiini on pilkottu niin pieneksi, että lapsen elimistö ei reagoi siihen. Pieni määrä lapsista on niin herkkiä, että edes hydrolysoitu valmiste ei sovi heille. Tällöin suositellaan aminohappopohjaista imeväisen kliinistä ravintovalmistetta.

Vältä soijaa

Kysy neuvoja neuvolasta ja ravitsemusterapeutilta

Kun lapsi kasvaa ja siirtyy vähitellen kiinteään ruokaan, voi olla vaikea valita ruokia. Neuvolasta saat tietoa ja ohjeita, ja voit pyytää myös lähetteen ravitsemusterapeutille, joka opastaa hyvien korvaavien tuotteiden löytämisessä.