| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Tavallisia allergioita

Lehmänmaitoallergia

Allergia lehmänmaidon proteiinille alkaa aikaisin, usein jo ensimmäisten päivien aikana, kun lapsi alkaa saada äidinmaidonkorviketta, vellejä tai maitoa. Allergian oireet ovat yleensä selkeästi havaittavissa: useimmilla lapsilla on ihottumaa, mahakipuja ja ripulia. Lehmänmaidon proteiinille allergisen ruokavaliosta on poistettava kaikki maitotuotteet, myös lampaan- ja vuohenmaito. 

Koska maito on peruselintarvike, joka sisältää monia tärkeitä ravintoaineita, se on tärkeää korvata muilla tuotteilla. Rintamaitoa saavat lapset saattavat saada oireita äidin syömistä maitotuotteista, ja tarvittaessa myös äidin on jätettävä maitotuotteet omasta ruokavaliostaan. Jos epäilet, että lapsellasi on maitoallergia, ota yhteyttä neuvolaan asian selvittämiseksi. 

Maitoallergian ennuste on hyvä, ja useimmilla lapsilla allergia häviää iän myötä jo 3–4-vuotiaana.

Kananmuna-allergia

Kananmuna-allergia on tavallinen lapsilla. Allergiaa aiheuttavaa ainetta on pääasiassa valkuaisessa, ja jotkin henkilöt voivat olla niin herkkiä, että reagoivat jopa siihen, että joku lähistöllä syö tai valmistaa kananmunia.

Kananmuna-allergia ei häviä iän myötä yhtä nopeasti kuin maitoallergia, mutta se lievenee tavallisesti iän myötä.

Kala-allergia

Kala-allergiaoireet ovat usein voimakkaita, ja joillakin ihmisillä pelkkä kalan haju saattaa laukaista allergisen reaktion. Siksi kala-allergikot on tärkeää ottaa huomioon, kun kalaa valmistetaan päiväkodissa tai koulussa tai moni lapsi syö kalaa allergikon lähellä.

Kala-allergia ei ole yhtä tavallinen kuin kananmuna-allergia, mutta se on usein pysyvä.

Pähkinäallergia

Pähkinöiden aiheuttamat allergiset reaktiot ovat tavallisia. Lapsella voi jo parin vuoden iässä olla pähkinän vasta-aineita elimistössään. Se tarkoittaa, että lapsi on aikaisin ollut kosketuksissa pähkinöiden kanssa esimerkiksi syömällä suklaata, keksejä ja muita pähkinöitä sisältäviä tuotteita.

Monet koivuallergikot (yleensä isommat lapset ja aikuiset) voivat saada oireita myös pähkinästä ristiallergian vuoksi.

Manteli ja kookospähkinä ovat luumarjoja ja muskottipähkinä on siemen, joten ne eivät ole sukua pähkinöille. Ne aiheuttavat vain harvoin oireita pähkinäallergikoille.

Hedelmä- ja marja-allergiat – ristiallergiat

Monet koivuallergikot saavat oireita myös pähkinöistä, joistakin hedelmistä (kuten omenasta, päärynästä, persikasta ja kirsikasta) ja joistakin vihanneksista (kuten raa'asta porkkanasta ja perunasta kuorimisen yhteydessä). Näistä allergioista käytetään nimitystä ristiallergia (joskus myös oraalinen allergiasyndrooma, OAS), jonka oireita ovat suun ja nielun kutina ja epämiellyttävä tunne. Oireet menevät tavallisesti ohi 15–20 minuutissa.

Allergiaa aiheuttava aine on lähellä kuorta ja tuhoutuu kuumennettaessa. Siksi monet pystyvät syömään ristiallergiaa aiheuttavia hedelmiä kuorittuina ja kuumennettuina. Omenasose aiheuttaa harvoin oireita.

Lehmänmaitoproteiiniallergia
Palkokasviallergia

Palkokasviallergia

Palkokasveihin kuuluvat maapähkinät, soijapavut, herneet ja pavut.

Viime vuosina maapähkinäallergia on yleistynyt lapsilla ja nuorilla. Syytä juuri tämän allergian yleistymiseen ei tiedetä.

Maapähkinöiden välttämistä koskevia suosituksia raskaana oleville ja imettäville äideille tai pienille lapsille ei kuitenkaan ole annettu. Kokonaisia pähkinöitä sen sijaan ei pitäisi antaa pienille lapsille tukehtumisvaaran vuoksi.

Vilja-allergia

Tavallisimmat viljalajit ovat vehnä, ruis, ohra ja kaura. Lapset voivat olla allergisia yhdelle tai useammalle viljalle, kuten vehnälle ja rukiille. Tällöin näitä sisältävät elintarvikkeet on poistettava ruokavaliosta täysin. Vilja-allergiat voivat poistua lapsuuden aikana.

Keliakia

Keliakia on maha-suolikanavan sairaus, jota sairastavan on syötävä täysin gluteenitonta ruokaa. Gluteeni on tavallisimmissa viljalajeissamme – vehnässä, rukiissa ja ohrassa – oleva proteiini. Keliakiadiagnoosin saaneen tulee pitäytyä gluteenittomassa ruokavaliossa koko elämänsä ajan. Näin useimmat keliaakikot pysyvät terveinä.

Jos epäilet, että lapsellasi on keliakia, ota yhteyttä neuvolaan asian tutkimiseksi. On tärkeää, ettet itse tee kokeiluja ruoka-aineilla ennen diagnoosin varmistumista. Se voi vaikeuttaa oikean diagnoosin löytymistä.

Gluteeniton ruoka

Gluteeniton ruokavalio tarkoittaa, että on vältettävä kaikkea gluteenipitoista ruokaa eli vehnää, ohraa ja ruista sisältäviä elintarvikkeita. Keliaakikot voivat syödä erityisesti viljeltyä kauraa (puhdasta kauraa), sillä tutkimukset osoittavat, että puhdas kaura ei vaikuta suoliston limakalvoon. Tavallinen kaura saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia, sillä sitä viljellään ja varastoidaan yhdessä muiden viljojen kanssa.

Näpyt

Lapset saavat helposti oireita sitrushedelmistä ja mansikoista, mutta ne johtuvat harvoin allergiasta. Punaisia näppyjä voi tulla suun ympärille mandariinien tai mansikoiden syömisen jälkeen, mutta se on tavallisesti vaaratonta.

Lisäaineet

Elintarvikkeissa käytetään lisäaineita (kuten vitamiineja) tuotteiden ravintoarvon, säilyvyyden, koostumuksen, värin, maun tai tuoksun parantamiseksi. Elintarvikkeissa saa käyttää vain EU-lisäainelainsäädännössä hyväksyttyjä lisäaineita. 

Monet ihmiset uskovat saavansa oireita lisäaineista. Lisäaineyliherkkyys on kuitenkin harvinaista, ja vain muutamat lisäaineet (esimerkiksi atsovärit ja säilytysaineena käytettävä bentsoehappo) on todettu allergiaa aiheuttaviksi.