| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Maisteluannosten aloittaminen

Äidinmaito riittää useimmille vauvoille ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten kuuden kuukauden ajan. Jos lapsi kuitenkin osoittaa kiinnostusta muutakin ruokaa kohtaan, voit alkaa antaa hänelle pieniä maisteluannoksia aikaisintaan 4 kuukauden iässä. Kiinteää ruokaa tulee aluksi antaa vain hyvin pieninä koeannoksina – vain pari lusikallista kerrallaan –, jotta lapsi tottuu uuteen makuun ja koostumukseen. Kiinteä ruoka ei saa korvata imetystä. 

Aloita rauhallisesti ja anna lapsen määrätä tahti.

Mitä lapselle voi antaa? 

Nykyään ei ole suosituksia siitä, että maisteluannosten antaminen pitäisi aloittaa tietyistä ruoka-aineista, mutta hyviä aloitusruokia ovat keitetyt ja soseutetut juurekset tai hedelmäsoseet. Koska pienet – ja isommatkin – lapset pitävät makeasta, lapsen kannattaa antaa tottua juureksiin ja vihanneksiin, ennen kuin annat hedelmiä ja marjoja. 

Lapsen voi myös antaa maistaa jotakin, mitä syöt itse, kunhan ruoka on soseutettu kunnolla eikä se sisällä suolaa. Soseeseen voi sekoittaa äidinmaitoa (tai korviketta), sillä sen maun lapsi tunnistaa.

Gluteeni 

On hyvä, jos lapsi saa maistaa myös gluteenipitoista ruokaa ennen 6 kuukauden ikää, mielellään vielä imetysaikana. Gluteenia on vehnää, ruista ja ohraa sisältävissä elintarvikkeissa.

Lapselle kannattaa antaa pieniä paloja pehmeää leipää tai hieman puuroa. Kaura, maissi ja riisi eivät itsessään sisällä gluteenia, vaan ne saattavat sisältää vain pieniä gluteeninjäämiä. Siksi lapselle olisi hyvä antaa myös jotakin vehnää sisältävää. 

Maisteluannoksiin liittyvä muistilista: 

  • Syöttötuoli, jossa lapsi istuu tukevasti (alk. 6kk). Tue lapsi tyynyllä, kunnes hän osaa istua itse.
  • Kankainen, silikoninen tai muovinen ruokalappu – valitse lapsellesi parhaiten sopiva materiaali.
  • Muovinen tai kuminen lusikka, joka sopii lapsen suuhun
  • Syviä muovisia lautasia, joissa on mielellään silikoniset liukuesteet pohjassa
  • Puhdistuspyyhkeitä lapsen puhdistamiseen ruokailun jälkeen
  • Muovinen tabletti pöydän suojaksi, kun lapsi alkaa syödä itse. Tomaattikastike ja hedelmät saattavat värjätä pöydän pinnan pysyvästi.
  • Pieniä muovirasioita ruoan säilyttämiseen jääkaapissa tai mukaan ottamiseen, kun ette ole kotona ruoka-aikaan.
  • Muovimuki tai nokkamuki – sen mukaan, mikä lapsellesi sopii parhaiten.