| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Vinkkejä kiinteän ruoan aloittamiseen

Kiinteän ruoan aloittaminen on seikkailu lapsellesi. Tähän asti hän on aina syönyt vain yhtä ja samaa ruokaa, ja nyt hänen eteensä avautuukin makujen maailma. 

Syömiseen liittyy myös ruoan tunnustelu ja kokeminen sormin: Miltä perunasose tuntuu? Miten herneen saa kiinni? Spagetti on liukasta ja liha vähän sitkeää.

Kiinteän ruoan harjoittelun alussa on parasta antaa lapsen sotkea ja harjoitella itse syömistä. Syömään opetteleminen ja aterimien sekä mukin hallinta ei ole helppoa. Se vaatii harjoitusta ja kysyy kärsivällisyyttä sekä lapselta että vanhemmilta. Aluksi sotkua voi tulla valtavasti, kun vesimuki kaatuu nurin ja osa ruoasta päätyy syliin ja lattialle. Mitä enemmän lapsi saa harjoitella ja ”epäonnistua” ruoan viemisessä suuhun, sitä paremmin se alkaa sujua ennen pitkää. Aluksi lusikan saaminen ruokalasteineen suuhun asti on lapselle lähes mahdotonta. Tässä vaiheessa syömistä saattaa auttaa pieni haarukka, johon ruokaa voi keihästää, tai lapsen voi antaa syödä sormin.

Lapsi myös testaa vanhempiaan nähdäkseen, kuinka paljon hän voi touhuilla pöydän ääressä oman mielensä mukaan. Saako jogurttikulhon heittää lattialle? Entä veden kaataa pöydälle? Entä mitä tapahtuu, kun viskelen leivänpalat lattialle? Lapsi kokeilee aivan kaikkea, ennen kuin hän ymmärtää, ettei näin käyttäydytä.

Vanhempien olisi hyvä pysyä rauhallisina ja ymmärtää, ettei lapsi tee sitä kiusallaan. Ajan mittaan hän kyllä oppii perheen ruokailusäännöt. Yritä tulkita lapsen viestejä ja tarpeita ruokapöydässä. Jos 1-vuotias heittää kaikki astiat lattialle tai vain leikkii ruoalla, hän on todennäköisesti kylläinen. Älä pakota lasta syömään enempää kuin häneen mahtuu – vaikka lapsi olisikin mielestäsi syönyt vain pienen hiirenannoksen. Kysy lapselta, onko hänen mahansa täynnä ja korjaa sitten astiat pois. Lapsi saattaa suuttua eikä halua, että ruokaa otetaan pois. Kun panet lautasen takaisin lapsen eteen, hän vain jatkaa leikkiään. Lapsi on silloin kylläinen ja astioiden pois korjaaminen on oikea ratkaisu. Lapsi voi poistua pöydästä ja mennä leikkimään leluillaan.

Tässä on muutama yksinkertainen vinkki arjen helpottamiseen.

  • Ajattele, että ruokailutila on ikään kuin harjoitustila, jossa tapahtuu upeaa kehitystä.
  • Pane lapsen tuolin alle sanomalehti tai pala vahakangasta, jotta lattialle pudonneet tai heitetyt ruoat on helppo siivota pois.
  • Hanki kunnon ruokalappu, joka kestää likaa. Saatavana on myös hihallisia malleja. Älä istuta lasta pöytään ylävartalo paljaana, jotta häntä ei palele ruokailun aikana. (Lämmin kesäsää on asia erikseen!)
  • Saatavilla on hyviä muovisia lautasia, joiden pohjassa on imukuppi. Niitä lapsi ei saa heitettyä lattialle.
  • Pane pehmeitä vihanneksia, kierrepastaa tai muuta ruokaa pieninä paloina jääpalalokerikkoon. Ruoan poimiminen lokerikosta on lapsen mielestä jännittävää. Voit panna palat myös lapsen eteen pöydälle.
  • Nokkamukista juomisen harjoittelu käy kätevästi ennen lasista juomista.
  • Pieni ja tukeva snapsilasi voi olla lapsen pienille käsille ja suulle tavallista lasia helpompi juoma-astia.
  • Pane eri ruoka-aineet lautaselle erikseen pieninä määrinä. Monet lapset haluavat nähdä, mitä he syövät ja syödä omassa järjestyksessään.
  • Kehitä kärsivällisyyttäsi ja pidä mielessä, ettei mikään vaihe kestä ikuisesti.

Kirjoittaja on Lisa Ernstsson, lastensairaanhoitaja Humlanin neuvolasta, Amadeusklinikenilta Halmstadista