Antioksidantit – elimistön ruostesuojaus
Aineenvaihdunnan yhteydessä elimistössä syntyy toisinaan niin kutsuttuja vapaita radikaaleja. Ne voivat altistaa elimistön mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja joillekin syövän muodoille. Antioksidantit pitävät vapaiden radikaalien määrän pienenä. Siksi antioksidantteja kutsutaankin elimistön ruostesuojaukseksi. Antioksidantteja saa ravinnosta, erityisesti hedelmistä ja vihanneksista.
Antioksidantit tekevät yhteistyötä, tukevat toisiaan ja niillä on monia suotuisa vaikutuksia elimistöön. Ne ovat siis joukko aktiivisia aineita. Osa on tunnettu pitkään, ja tutkimusta uusia löytämiseksi tehdään jatkuvasti.
Tunnettuja antioksidantteja:
- E-vitamiini: öljy, pähkinät, margariini ja rasvainen kala.
- C-vitamiini: hedelmät, marjat, mehut ja vihreät lehtivihannekset.
- Karotenoidit: porkkana sekä vihreät, keltaiset ja punaiset hedelmät ja vihannekset.
- Flavonoidit: monet vihannekset ja hedelmät, erityisesti omena, sipuli, viinirypäleet ja tee.
- Seleeni: etupäässä kala ja äyriäiset mutta myös liha.
Lue lisää tärkeimmistä vitamiineista.
Haluatko lukea lisää tärkeimmistä kivennäisaineista?