| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

D-vitamiini vauvalle – erityisen tärkeää Pohjolan lapsille

D-vitamiinin suotuisat vaikutukset luustolle ja hampaille sekä luuston muodostumiselle on tunnettu pitkään. D-vitamiinilla on myös monissa tutkimuksissa havaittu olevan suotuisa vaikutus mm. immuunipuolustukseen. 

Suomessa suositus on, että D-vitamiinilisän antaminen vauvalle aloitetaan 2 viikon iässä vauvan luuston kehittymisen tukemiseksi. D-vitamiinilisän annostus 2 viikon iästä 2 vuoden ikään asti on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja 2–18-vuotialla 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskaana oleville suositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tummaihoiset lapset ja lapset, jotka eivät voi oleilla auringossa, saattavat tarvita suuremman annoksen D-vitamiina. Tumma ihonväri suojaa pigmenttiä auringolta ja estää D-vitamiinin muodostumista. Noudata D-vitamiinilisän antamisessa aina neuvolan ohjeita.

D-vitamiinipitoinen ruoka

D-vitamiinia muodostuu, kun iho altistuu auringolle. Koska aurinko paistaa Suomessa verrattain vähän, elimistömme pystyy muodostamaan D-vitamiinia auringon ultraviolettisäteilystä vain kesäkuukausina. Siksi D-vitamiinia on saatava myös ruoasta.

D-vitamiinivalmisteiden lisäksi vitamiinia on seuraavissa ruoissa:

  • Rasvainen kala, kuten lohi, silli ja makrilli, sisältää runsaasti D-vitamiinia, kun taas kananmuna ja liha sisältävät vähemmän.
  • Suomessa useimpiin vähärasvaisiin maitotuotteisiin, margariineihin ja ruoanvalmistusrasvoihin lisätään D-vitamiinia, sillä luonnollinen D-vitamiini katoaa, kun rasva poistetaan maidosta. Luomu-tuotteisiin ei D-vitamiinia lisätä.
  • Pienille lapsille suunnatut tuotteet, kuten puurot, sisältävät myös lisättyä D-vitamiinia.

Äidinmaito sisältää vain vähän D-vitamiinia.

D-vitamiini vauvalle ehkäisee sairauksia

Voiko D-vitamiinia saada liikaa?

D-vitamiinilla ei ole tunnettuja myrkytysoireita, mutta saantisuosituksia ei tulisi ylittää pitkäkestoisesti.

Saantisuositus 2 viikon iästä 2 vuoden ikään asti on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Lapsi tarvitsee D-vitamiinilisää joka päivä vuoden ympäri. D-vitamiinilisää aletaan antaa lapselle kahden viikon iästä lähtien.

Kesällä elimistöön kertyy D-vitamiinivarasto. Isommat lapset saavat mielellään olla ulkona paljon, mutta heidät tulee suojata suoralta auringonsäteilyltä vaatteilla, hatulla ja aurinkovoiteilla.