| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Ravintokuitu ja täysjyvä lapselle

Täysjyvä sisältää nimensä mukaisesti koko jyvän, kun taas kuidut sijaitsevat osassa jyvää. Kun valitset runsaskuituisia ja täysjyvätuotteita, syöt terveellisemmin.

Ravintokuitu on hiilihydraattia, jota maha-suolikanavan entsyymit eivät pysty hajottamaan, vaan kuidut päätyvät muuttumattomina paksusuoleen. Ravintokuituja on erilaisia, ja niillä on erilaisia tehtäviä elimistössä. Osa auttaa myönteisesti veren rasvapitoisuuteen ja verensokeritasoon, kun taas toiset ravitsevat suolistobakteereja ja toimivat ulosteen materiaalina.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan kuidun saanniksi yli 2 vuotiaille 2-3g/MJ,  kun taas aikuisen saantisuositus on 25-35 grammaa päivässä.

Vertailun vuoksi:

  • Yksi annos 12 kuukauden ikäiselle lapselle tarkoitettua puuroa sisältää hieman alle 1 gramman kuitua
  • Yksi annos kaurapuuroa sisältää noin 2 grammaa kuitua
  • Yksi viipale ruisleipää sisältää noin 2 grammaa ravintokuitua. 

Saako pienille lapsille antaa täysjyvätuotteita?

Täysjyvä ja kuidut ovat hyväksi myös pienille lapsille, mutta määrät on hyvä pitää kohtuullisina. Lastenruokien täysjyvävaihtoehdot on sovitettu lapsen ikään, ja niiden kuitupitoisuus on myös lapselle sopiva. Jos lapsi syö näitä tuotteita, hän ei tarvitse kovin paljoa muita täysjyvätuotteita, kuten leipää, pastaa ja muita viljatuotteita.

Osalle lapsista kuidut voivat aiheuttaa löysän mahan. Tällöin on paras siirtyä takaisin vähemmän kuituja ja täysjyvää sisältävään ruokavalioon ja lisätä täysjyvän ja kuitujen määrää myöhemmin vähän kerrallaan.