| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Ravitsemustietoa

Mitä ruoka tekee elimistössä?

Näläntunne on elimistön tapa kertoa, että se tarvitsee ravintoa. Jos kuuntelemme mielitekojamme, tunnemme usein myös sen, millaista ravintoa elimistö tarvitsee. Mieliteot tosin voivat olla petollisia, sillä elimistö ei koskaan tarvitse esimerkiksi makeisia. Makeat herkut ovat olleet äärimmäisen harvinaisia ihmisen evoluution aikana, joten mieltymys makeaan on opittua. Ravitsemustieto on meille sydämen asia. Aihe on laaja ja kiehtova, ja olemme koonneet tähän yksinkertaisen yhteenvedon.

Äärimmäisen lyhyt versio on tässä: Elimistö tarvitsee energiaa, rakennusmateriaalia ja ylläpitoaineita. Kasvava lapsesi tarvitsee hieman erilaista ravintoa kuin sinä, kasvusi jo lopettanut aikuinen.

Miten elimistö saa voimaa ja energiaa?

Ruoan ja juoman sisältämä energia on elämän, voiman ja terveyden edellytys. Energiaa mitataan kilojouleissa tai kilokaloreissa, ja tavallisesti puhutaan vain kaloreista. Kaikki ruoka sisältää energiaa. Eniten energiaa on rasvapitoisessa ruoassa ja vähiten vesipitoisessa.

Hiilihydraatit ja rasva ovat elimistön tärkeimmät energianlähteet, mutta elimistö pystyy muuntamaan myös proteiinia energiaksi, jos proteiininsaanti on liian suurta.

Lapset ja nuoret tarvitsevat energiaa kasvaakseen ja kehittyäkseen. Vauvan energiantarve painokiloa kohden on noin nelinkertainen aikuiseen verrattuna. Ensimmäisten elinkuukausien aikana vauvan energiasaannista noin kolmannes kuluu kasvamiseen. Noin 3 vuoden iästä lähtien tämä osuus on enää parin prosentin luokkaa.