| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

4-5 kk - Maisteluannokset – ensimmäinen suupala

Lapsesi lihashallinta ja tasapaino ovat jo kehittyneet jonkin verran. Synnynnäinen refleksi, joka saa lapsen työntämään kielen ulos, kun jotakin menee hänen suuhunsa, alkaa hävitä. Lapsi oppii muotoilemaan kielellä ruoasta nieltävän kokoisia annoksia.

Jatka imetystä

Suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat täysimetystä kuuden, vähintään neljän kuukauden ikään asti. Lapsen yksilöllinen kehitys ratkaisee, milloin hänelle voi alkaa antaa pieniä määriä kiinteää ruokaa. Keskustele neuvolan terveydenhoitajan kanssa sopivasta ajankohdasta sinun lapsellesi.

Rintamaito on edelleen paras ja tärkein ruoka lapsellesi. Se sisältää kaiken tämän ikäisen lapsen tarvitseman ravinnon D-vitamiinia lukuunottamatta. Jos lapsi vaikuttaa tyytyväiseltä ja hänen painonsa nousee täysimetyksessä, hän ei tarvitse muuta ruokaa ennen 6 kuukauden ikää. Silloin voit alkaa antaa pieniä makuannoksia muuta ruokaa imetyksen lomassa.

Huomaa! Kiinteää ruokaa tulee aluksi antaa vain hyvin pieninä koeannoksina – vain pari lusikallista kerrallaan –, jotta lapsi tottuu uuteen makuun ja koostumukseen. Kiinteä ruoka ei saa korvata imetystä.

Hyviä aloitusruokia

Makuannokset antavat lapselle uusia kokemuksia: lusikalla syöminen, uudet koostumukset ja uudet maut. Hyviä aloitusruokia ovat peruna ja porkkana. Voit kokeilla myös parsakaalia ja bataattia. Pikku hiljaa voit lisätä muita juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja sekä 5 kk:n iästä alkaen lihaa, kalaa ja kananmunaa. Voit myös antaa pieniä makuannoksia aterioista, kunhan ruoat eivät sisällä suolaa tai muuta lapselle sopimatonta.

5 kk:n iästä alkaen maisteluannoksiin voi lisätä myös viljaa (mm. vehnää, ruista ja ohraa), joten puuro on hyvä vaihtoehto.

Hyviä aloitusruokia
Millaista ruoan pitäisi olla?

Millaista ruoan pitäisi olla?

Kun lapsesi alkaa maistella kiinteää ruokaa, ruoan tulee olla helposti nieltävissä. Koostumus ei saa olla liian kiinteä mutta ei liian löysäkään. Koska lapsen vatsa ei vielä ole tottunut muuhun kuin äidinmaitoon, maisteluannosten tulee olla mietoja ja lempeitä. Tuttu maku tuo lapselle turvaa! Siksi makuannoksiin kannattaa sekoittaa äidinmaitoa tai korviketta. Näin koostumuksesta saa riittävän löysän ja ruokaan tutun maun.

Anna lapselle D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa 2 vuoden ikään asti ja sen jälkeen 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Näin syötät lastasi

Lapsesi tarvitsee aikaa uudenlaiseen ruokailuun. Pienikokoinen lusikka auttaa usein. Älä koskaan pakota lusikkaa suljettuun suuhun. Töpöttele lusikasta ruokaa huulille, jotta lapsi voi nuolla ja maistella ruokaa siitä. Lapsen tulee oppia käyttämään huuliaan ja kieltään ruoan nielemiseen. Jos lapsi työntää ruoan suustaan ulos, se ei yleensä tarkoita, että hän ei pidä siitä. Se vain johtuu siitä, että lapsi ei tiedä, mitä tällaiselle ruoalle pitäisi tehdä.

Itse tehtyä vai purkkiruokaa?

Itse tehtyä ja purkkiruokaa voi hyvin vuorotella. Itse tehty ruoka on hienonnettava ennen tarjoilua. Jos teet kerralla isoja annoksia, ne on helpoin soseuttaa teho- tai sauvasekoittimella. Soseet voi pakastaa jääpalalokerikkoihin, josta kerta-annos on helppo ottaa sulamaan. Aivan pienet annokset saa soseeksi valkosipulinpuristimella tai haarukalla, mutta muista soseuttaa riittävästi.

Älä lisää itse tehtyyn ruokaan suolaa. Rasva sen sijaan on lapselle tärkeää. Se sisältää runsaasti energiaa, ja ensimmäisenä elinvuotenaan lapsi tarvitsee paljon energiaa kasvamiseen ja kehittymiseen. Niin kauan kuin lapsi saa joko äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta, hän saa riittävästi rasvaa. Tarvittaessa lapsen kotiruokaan voi lisätä pienen määrän rypsiöljyä tai rasiamargariinia. Valmiissa lastenruoissa on jo riittävästi rasvaa.

”Aluksi annoimme lapsellemme lähes pelkästään purkkiruokaa, sillä tiesimme, että se sisältää vain lapselle hyväksi olevia ainesosia. Se tuntui meistä turvalliselta. Hän sai purkkiruokaa niin pitkään kuin halusi. Nyt kun poika on vähän isompi ja utelias, hän syö mieluummin samaa ruokaa kuin me.”

 

Ole tarkkana seuraavissa asioissa

  • Suola Älä lisää ruokaan suolaa, sillä pienen lapsen munuaiset ovat niin kehittymättömät, että ne eivät pysty käsittelemään suuria määriä suolaa. Alle 1-vuotiaille tarkoitetut lastenruoat eivät sisällä lainkaan lisättyä suolaa.
  • Maito, viili ja jogurtti Maitotuotteet sisältävät runsaasti kalsiumia ja proteiinia mutta vähän rautaa. Siksi lehmänmaitoa tulee antaa lapselle vasta, kun hän on täyttänyt vuoden. Ruoanlaitossa voit käyttää maitoa jo lähellä vuoden ikää (10-12 kuukauden iässä).
  • Anna lapselle pinaattia, nokkosta, punajuurta, kiinankaalta, varsiselleriä ja kurpitsaa vasta, kun lapsi on täyttänyt vuoden. Nämä kasvikset sisältävät nitraattia, joka voi elimistössä muuttua haitalliseksi nitriitiksi.
  • Pähkinät Pähkinät voivat jäädä lapsen kurkkuun.
  • Kala Tietyt kalat saattavat sisältää kohonneita määriä tiettyjä ympäristömyrkkyjä. Käytä vaihdellen eri kalalajeja ja valitse kalat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kalansyöntisuositusten mukaan. Useimpia kalatiskin ja pakastealtaan tavallisista kaloista voi syödä huoletta.
  • Hunaja Hunaja saattaa sisältää pieniä määriä Clostridium botulinum -bakteeria. Alle 1-vuotiaiden lasten suolistofloora on vielä melko kehittymätön, ja tämä bakteeri voi aiheuttaa lapselle botuliiniksi kutsutun ruokamyrkytyksen.