| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

6-7 kk - Uusien makumatkojen aika

Jos olet tähän asti täysimettänyt lastasi, nyt on aika aloittaa kiinteän ruoan maistelu. Tarjoa lapselle yhtä ruoka-ainetta kerrallaan ja anna hänelle aikaa tottua siihen. Kun yhden ruoka-aineen syöminen sujuu, voit aloittaa seuraavan.

Millaista ruoan pitäisi olla?

Lapsesi alkaa nyt pureskella ruokaa riippumatta siitä, onko hänellä vielä hampaita vai ei. Jotta pureskelutaito kehittyisi, ruoan koostumuksen tulee olla hieman karkeampi. Näin lapsi oppii heti alusta alkaen, että ruoan koostumus vaihtelee.

Lapsi saa tässä iässä rasvaa riittävästi äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Tarvittaessa voit lisätä pienen määrän rypsiöljyä tai yli 60% rasvaa sisältävää rasiamargariinia ruokaan. Valmiissa lastenruoassa on jo riittävästi rasvaa.

Hyviä aloitusruokia

Hyviä aloitusruokia ovat peruna, porkkana, maissi (älä käytä tölkkimaissia, sillä se sisältää suolaa), parsakaali ja bataatti. Lisää myöhemmin näihin muita juureksia ja vihanneksia ja sen jälkeen hedelmiä, marjoja, lihaa sekä lopuksi kalaa ja kananmunaa. Makuannosten tulee sisältää myös viljatuotteita, ja puurot ovat hyvä vaihtoehto.

Jatka myös imettämistä niin pitkään kuin sen tuntuu sinusta ja lapsestasi hyvältä. Makuannokset eivät saa korvata imetystä. Tässä vaiheessa puuro, liha, peruna ja vihannekset vain täydentävät imetystä.

Näin syötät lastasi

Lapsesi tarvitsee aikaa uudenlaiseen ruokailuun. Pienikokoinen lusikka auttaa usein. Älä yritä pakottaa lusikkaa suljettuun suuhun, vaan töpöttele ruokaa huulelle, jotta lapsi saa itse nuolla sen siitä.

Lapsen tulee oppia käyttämään huuliaan ja kieltään ruoan nielemiseen. Jos lapsi työntää ruoan suustaan ulos, se ei yleensä tarkoita, että hän ei pidä siitä. Se vain johtuu siitä, että lapsi ei tiedä, mitä tällaiselle ruoalle pitäisi tehdä.

Millaista ruoan pitäisi olla?
Kohti kokonaista ateriaa

Kohti kokonaista ateriaa

Kun maisteluannosten syöminen sujuu, määrää voi hiljalleen kasvattaa kokonaiseksi ateriaksi. Aloita varovasti ja lisää uusia ruoka-aineita vähitellen. Anna lapsen oman rytmin ohjata ruokailua tämän jakson aikana. Syöminen voi tapahtua epäsäännöllisesti ja nykäyksittäin, mutta se ei haittaa.

Jos imetät juuri ennen tai jälkeen syömisen, lapsi ei tarvitse ruokajuomaa.

Muista jatkaa D-vitamiinilisän antamista 10 mikrogrammaa 2 vuoden ikään asti ja sen jälkeen 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Tarjoa lapselle myös puuroa

Kun vaihtelet puuroja, lapsi tottuu erilaisiin makuihin ja koostumuksiin.

Kokonaisen puuroannoksen aika

Puuro on terveellistä, ja lapsi saa siitä tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja. Kun puuron maistelu on alkanut sujua, voit kokeilla antaa puuroa kokonaisen annoksen, vaikkapa iltapalaksi.

Lastenpuuroissa on valinnanvaraa. Niihin on lisätty myös rautaa, joka edistää lasten normaalia kognitiivista kehitystä.

”Kyse on yksinkertaisista asioista. Että syömme yhdessä ja katamme pöydän kauniisti. Että Jall saa istua, katsella ja maistella meidän ruokiamme, jos hän haluaa. Yksinkertaisia ruokia, ei mitään monimutkaista.”

 

Ole tarkkana seuraavissa asioissa

  • Suola Älä lisää ruokaan suolaa, sillä pienen lapsen munuaiset ovat niin kehittymättömät, että ne eivät pysty käsittelemään suuria määriä suolaa. Alle 1-vuotiaille tarkoitetut lastenruoat eivät sisällä lainkaan lisättyä suolaa.
  • Maito, viili ja jogurtti Maitotuotteet sisältävät runsaasti kalsiumia mutta vähän rautaa. Siksi lehmänmaitoa tulee antaa lapselle vasta, kun hän on täyttänyt vuoden. Ruoanlaitossa voit käyttää maitoa jo aikaisemminkin.
  • Anna lapselle pinaattia, nokkosta, punajuurta, kiinankaalta, varsiselleriä ja kurpitsaa vasta, kun lapsi on täyttänyt vuoden. Nämä kasvikset sisältävät nitraattia, joka voi elimistössä muuttua haitalliseksi nitriitiksi.
  • Pähkinät Pähkinät voivat jäädä lapsen kurkkuun.
  • Kala tietyt kalat saattavat sisältää kohonneita määriä tiettyjä ympäristömyrkkyjä. Käytä vaihdellen eri kalalajeja ja valitse kalat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kalansyöntisuositusten mukaan.Useimpia kalatiskin ja pakastealtaan tavallisista kaloista voi syödä huoletta.
  • Hunaja Hunaja saattaa sisältää pieniä määriä Clostridium botulinum -bakteeria. Alle 1-vuotiaiden lasten suolistofloora on vielä melko kehittymätön, ja tämä bakteeri voi aiheuttaa lapselle botuliiniksi kutsutun ruokamyrkytyksen.