| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

8-11 kk - Uusi makujen maailma

Kun lapsesi on 8–11 kuukauden ikäinen, hän saattaa olla hyvin kiinnostunut uusista mauista. Nyt on aika aloittaa useamman aterian syöminen päivässä ja totuttaa lapsi uusiin ruokiin. Ruokailuhetkistä tulee jännittävä tutkimusmatka koordinaatioon, makuihin ja vuorovaikutukseen.

Lapsesi voi nyt syödä enemmän erilaisia ruokia kuin aikaisemmin, joten voit tarjota hänelle enemmän vaihtelua. Kokeile perunan sijasta riisiä tai pastaa, tarjoile lapselle porkkanaraastetta tai muita vihanneksia pieninä paloina vaihteluna keitetyille soseille.

Jos annat lapsellesi samaa ruokaa kuin aikuisille, muista ottaa lapsen annos erilleen, ennen kuin lisäät aikuisten ruokaan suolaa. Kiinteän ruoan osuuden kasvaessa lapsen ruokavaliossa rasva määrä vähenee. Lapsen ruokaan voi lisätä hieman rypsiöljyä tai rasiamargariinia.

Jatka myös D-vitamiinilisän antamista 10 mikrogrammaa 2 vuoden ikään asti ja sen jälkeen 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Tärkeä ja hauska ruokahetki

Lapset matkivat muita, myös ruokapöydässä. Kun istutte koko perhe yhdessä ruokapöydän ääressä, utelias lapsi katsoo, mitä te muut teette ja haluaa tehdä samoin.

Tässä iässä lapsi saa usein useita hampaita. Siksi on tärkeää, että ruoassa on jotakin pureskeltavaa. Nyt lapsi osaa myös siirtää ruokaa suussa kielellään ja oppii pureskelemaan suun molemmilla puolilla. Ruokapalojen koolla on siksi merkitystä. Liian isoja paloja on vaikea niellä, kun taas liian pienissä ei ole tarpeeksi pureskeltavaa.

Itse syömään oppiminen

Lapset oppivat syömään itse kukin omassa tahdissaan. Toisilta lapsilta ruokailu sujuu ilman sotkuja, kun taas toisista sotkeminen on ruokailussa parasta. Ruoan tunnusteleminen ja sormilla syöminen on lapselle luonnollista, mutta tutkimisen ei aina tarvitse mennä leikiksi asti. Tämän jakson aikana kehittyy pinsettiote: Lapsesta on hauskaa poimia pieniä ruokapaloja etusormen ja peukalon väliin.

Tiesitkö, että kielen motoriikka saa harjoitusta, kun lapsi nuolee huuliaan? Se vaikuttaa sekä puheen kehitykseen että syömiseen. Siksi lapsen suuta ei kannata pyyhkiä turhan usein. Anna mieluummin lapsen itse nuolla huulensa puhtaiksi.

Tärkeä ja hauska ruokahetki
Itse syömään oppiminen

Lisäpuhtia välipalasta

Pienet lapset tarvitsevat energialisää usein. Tahti riippuu siitä, miten paljon lapsi syö pääaterioilla ja miten pitkät aterioiden välit ovat. Etsi sopiva ateriarytmi kokeilemalla ja anna lapselle fiksuja ja reiluja välipaloja.

Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi rintamaito, puuro, velli ja hedelmäsose. Tai miltä kuulostaisi vauvan voileipä? Levitä leivälle margariinia, leikkaa reunat pois ja paloittele leipä sormin syötäviksi suupaloiksi. Hyvä ja hauska välipala, jonka lapsi voi syödä itse.

Jatka puuron antamista

Puuro on hyvää ruokaa pienille lapsille. Nyt kun lapsesi on jo vähän kasvanut, voit antaa hänelle pari puuroateriaa päivässä.

Valmiit lastenpuurot sisältävät lisättyä rautaa, joka edistää lasten normaalia kognitiivista kehitystä. Kuitupitoinen puuro pitää lapsesi kylläisenä pidempään. Aloita kuitenkin pienillä annoksilla, sillä lapsen vatsan tottuminen kuituihin vie jonkin aikaa.

Jatka vielä imettämistä, jos se tuntuu hyvälle sinusta ja lapsestasi

”Poika saa syöttää minua tyhjällä lusikalla. Se on hänestä hauskaa. Samalla hän aukaisee oman suunsa, jolloin saan hänetkin syötettyä. Se toimii täydellisesti!”

 

Ole tarkkana seuraavissa asioissa

  • Suola Älä lisää ruokaan suolaa, sillä pienen lapsen munuaiset ovat niin kehittymättömät, että ne eivät pysty käsittelemään suuria määriä suolaa. Alle 1-vuotiaille tarkoitetut Piltti-tuotteet eivät sisällä lainkaan lisättyä suolaa.
  • Maito, viili ja jogurtti Maitotuotteet sisältävät runsaasti kalsiumia mutta vähän rautaa. Siksi lehmänmaitoa tulee antaa lapselle vasta, kun hän on täyttänyt vuoden. Ruoanlaitossa voit käyttää maitoa lähellä vuoden ikää.
  • Anna lapselle pinaattia, nokkosta, punajuurta, kiinankaalta, varsiselleriä ja kurpitsaa vasta, kun lapsi on täyttänyt vuoden. Nämä kasvikset sisältävät nitraattia, joka voi elimistössä muuttua haitalliseksi nitriitiksi.
  • Pähkinät Pähkinät voivat mennä lapsen hengitysteihin.
  • Kala Tietyt kalat saattavat sisältää kohonneita määriä tiettyjä ympäristömyrkkyjä. Käytä vaihdellen eri kalalajeja ja valitse kalat Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kalansyöntisuositusten mukaan. Useimpia kalatiskin ja pakastealtaan tavallisista kaloista voi syödä huoletta.
  • Hunaja Hunaja saattaa sisältää pieniä määriä Clostridium botulinum -bakteeria. Alle 1-vuotiaiden lasten suolistofloora on vielä melko kehittymätön, ja tämä bakteeri voi aiheuttaa lapselle botuliiniksi kutsutun ruokamyrkytyksen.