| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Miksi vakiintuneet ruoka-ajat ovat tärkeitä lapselle?

Me ihmiset voimme usein parhaiten, kun meillä on vakiintuneet ruoka-ajat.

Elimistö ikään kuin kellottuu olemaan nälkäinen näihin aikoihin. Perheen ruokailuajat on hyvä sovittaa myös lapsen tarpeisiin. Päivällisen tulisi olla riittävän aikaisin, sillä väsynyt lapsi ei jaksa syödä. Kello 17:n aikoihin on useimmille lapsille sopiva päivällisaika. Tarkkaile lapsen nälkäisyyden merkkejä ja valitse ruoka-ajat niiden mukaan. Ei ole mukavaa syödä, jos ei ole nälkä. Lapsen on tärkeää oppia tunnistamaan nälän ja kylläisyyden tunteet. On hyvä olla niin nälkäinen, että syöminen tuntuu hyvältä, ja niin kylläinen, että se tuntuu hyvältä. Jos lapsi napostelee jatkuvasti jotakin, hänelle ei koskaan tule nälkä eikä hän myöskään osaa tunnistaa kylläisyyden tunnetta. Kun ei ole nälkä, ei tee mieli syödäkään. Yksinkertaista, eikö vain? Siksi on fiksua ylläpitää vakiintuneita ruoka- ja välipala-aikoja. Jos lapsi ei halua syödä, hyväksy se äläkä tee asiasta numeroa. Lapsi syö, kun hänellä on nälkä, KUNHAN vanhemmat EIVÄT valita asiasta koko ajan.

Osa 2–3-vuotiaiasta saattaa viettää ruokapöydässä iäisyyksiä ja

syödä etananvauhtia. Jos syöminen kestää liian pitkään, sille voi olla hyvä asettaa aikaraja. Sopiva aterian kesto on 15–25 minuuttia, jonka jälkeen poistutaan pöydästä. Jos lapsi ei ole syönyt loppuun tässä ajassa, älä anna hänelle ruokaa tai välipaloja hetkeen. Voi tuntua pahalta kieltää lapseltansa ruoka aterioiden välissä, jos lapsi ei ole syönyt kovin hyvin. Napostelu kuitenkin saa aikaan sen, ettei lapselle koskaan tule kunnon nälkä, ja noidankehä on valmis. Kun lapsi oppii, että ruoka tarjoillaan pöydässä ja kaikki syövät yhtä aikaa, hänkin haluaa osallistua.  Lapset matkivat mielellään, sillä näin he oppivat elämästä. Pyrkikää syömään yhdessä ruokapöydän ääressä siten, että kaikki syövät samaa ruokaa. Jos toinen vanhemmista syö vain leipää tai juo pelkän juoman, se ei innosta lasta syömään ruokaansa.

Kirjoittaja on Lisa Ernstsson, lastensairaanhoitaja Humlanin neuvolasta, Amadeusklinikenilta Halmstadista.