| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Lapsi ruokapöydässä ja ruokailu - Näytä hyvää esimerkkiä

Ruokapöydässä kaikkien tulee tulla kuulluiksi, ja usein perheet kokoontuvat juuri ruokapöydän ääreen käymään läpi päivän tapahtumia. Ruokapöytä on ikään kuin perheen sosiaalisen elämän keskus. Pyrkikää pitämään yllä ruokarauhaa, sillä syömiseen on vaikea keskittyä, jos televisio pauhaa, yksi vanhemmista puhuu puhelimessa tai surffaa netissä. Ruokapöydän tulisi olla tekniikaton alue, jossa perhe keskustelee keskenään ja syö. Lapset eivät tee, niin kuin me sanomme, vaan niin kuin me teemme! Toisin sanoen on tärkeää näyttää itse hyvää esimerkkiä.

Monissa perheissä on huomattu, että ruokapöydästä tulee usein taistelutanner. Kaikki ovat väsyneitä ja nälkäisiä, jolloin tunteet leimahtavat helposti. Lapsi alkaa niskoitella eikä huoli tarjolla olevaa ruokaa ja vanhemmat jankuttavat. Mitä enemmän vanhemmat jankuttavat, sitä vähemmän lapsi syö. Vanhempia ärsyttää sekä se, että lapsi ei arvosta ruokaa, että hänen huonot käytöstapansa. Yhtäkkiä ruokapöytä on muuttunut taistelutantereeksi ja ruokarauha on mennyttä, eikä kukaan enää nauti yhteisestä ruokailuhetkestä. Aina riitelevä osapuoli ei suinkaan ole lapsi, vaan yhtä paljon kyse on vanhemman kyvyttömyydestä ymmärtää, mitä lapsi haluaa.

Kun lapsi kieltäytyy syömästä, vanhemmat huolestuvat, ja ruokailuhetkestä voi tulla ahdistava. Kun lapsi aistii vanhemman huolen ja painostuksen, hän kieltäytyy entistä tiukemmin syömästä. Lapsi ei pysty hallitsemaan stressiä, joten hän syö entistä vähemmän. Ruokailuhetkistä olisi hyvä saada poistettua kaikki draaman ainekset ja saada noidankehä katkeamaan. Vanhemmat haluaisivat usein, että lapset syövät enemmän kuin he pystyisivät. Tarjoile lapsen ruoka pieninä annoksina, ja jos lapsi ei syö, yritä pysyä rauhallisena ja korjaa astiat, kun muu perhe on syönyt.

Lapsi ruokapöydässä

Ehkä olisi hyvä tarkkailla perheen ruokailutottumuksia ja miettiä, miksi ruokailu ei toimi. Miten minä vanhempana syön: Istunko paikallani ja olen läsnä ruokailun ajan vai lähdenkö pöydästä tekemään muita juttua? Valikoinko lautaselta vain osan ja syön olemattomia määriä, koska yritän laihtua? Keskustelemmeko päivän tapahtumista vai yritänkö koko ajan saada lasta syömään? Onko nyt hyvä ruoka-aika lapselle vai onko lapsi liian väsynyt ja nälkäinen malttaakseen käydä pöytään?  Pitäisikö perheen ruoka-aikaa siirtää puoli tuntia aiemmaksi? Pitäisikö lapselle antaa jotakin pientä, vaikka porkkanatikkuja, pitämään pahin nälkä kurissa vai onko lapsi vain sellaisessa kehitysvaiheessa, ettei hän malta istua paikoillaan?

Kirjoittaja on Lisa Ernstsson, lastensairaanhoitaja Humlanin neuvolasta, Amadeusklinikenilta Halmstadista