| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Raskausviikot 1-4

Syntymätön lapsesi muistuttaa lähinnä pientä pilkkua, jolla on pää ja neljä pienen pientä jalan ja käden alkua. Tässä vaiheessa muodostuvat napanuora ja sikiön ja istukan välinen verenkierto.

Missä kehitysvaiheessa vauvani on?

Sikiö muistuttaa muodoltaan soikeaa levyä ja koostuu kolmesta solukerroksesta eli alkiolevystä, josta myöhemmin kehittyvät vartalon eri osat. Endodermi on alin solukerros, josta kehittyvät sisäelimet eli maha-suolikanava, maksa, haima ja ilmatiet. Keskimmäisestä solukerroksesta eli mesodermistä kehittyvät luusto, sydän, verisuonet ja sukuelimet. Ylimmästä solukerroksesta eli ektodermistä kehittyvät keskushermosto ja aistielimet sekä hiukset, iho ja kynnet. Keskelle muodostuu pieni kohouma, josta kehittyy pää. Pieni sydän on tässä vaiheessa sydänputki, joka alkaa lyödä kolmannen raskausviikon lopulla.

Nyt kaikki on valmista organogeneesille eli kudosten ja elimien erilaistumiselle. Tämä tärkeä kehitysvaihe tapahtuu neljännellä viikolla.

Raskausviikko 1, 2, 3 ja 4
Hyvät ruokailutottumukset

Hyvät ruokailutottumukset

Sikiö alkaa tottua makuihin jo raskauden aikana. Tutkimuksissa on osoitettu, että äidin syömä ruoka ja mausteet, joita sikiö maistaa lapsiveden välityksellä, saattavat vaikuttaa lapsen makumieltymyksiin myöhemmällä iällä. Raskauden aikana energiantarpeesi kasvaa, sillä energiaa pitää riittää sekä sinulle että vauvallesi. Siksi on tärkeää syödä monipuolisesti ja säännöllisesti. Jos et aloittanut foolihappolisän käyttöä ennen raskaaksi tulemista, nyt on hyvä aika aloittaa.

Raskauden aikana tulee välttää tiettyjä elintarvikkeita, kuten raakaa kalaa ja raakoja äyriäisiä sekä pastöroimattomasta maidosta valmistettuja maitotuotteita ja juustoja. Liha tulee kypsentää kypsäksi asti (ei tartarpihviä, sisältä veristä sisäfileepihviä tai carpaccioa) ja hedelmät ja vihannekset huuhdella ennen syömistä. Ole tarkkana hygieniasta ja muista aina pestä kädet ennen ruoanlaittoa ja ruokailua.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivustossa on ajantasaiset tiedot elintarvikkeista, joita raskaana olevien tulisi välttää.

Tarvitsenko ravintolisiä?

Jos ruokavaliosi oli monipuolinen ja tasapainoinen ennen raskautta, kivennäisaine- ja vitamiinitarpeesi on täytetty. Nykyään kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan foolihappolisää, jonka käyttöä tulisi jatkaa 12. raskausviikolle. Jos kärsit raudanpuutteesta, neuvolan terveydenhoitaja voi suositella sinulle hyvää rautavalmistetta. Keskustele aina neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa ennen ravintolisien käytön aloittamista.

Neljän raskausviikon aikana sikiön paino on kasvanut 10 000-kertaiseksi

Pidä mielessä:

  • ota foolihappolisää
  • syö kalaa -mielellään 2-3 kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen. Syö vaihtelevasti eri kalalajeja: esim. kasvatettua kalaa kuten kirjolohta ja taimenta tai muikkua, siikaa, puna-ahventa tai seitä. Hauen syöntiä tulee välttää raskauden ja imetyksen aikana sen keräämän elohopean takia. Samoin on hyvä välttää sisävesialueen suurikokoisen ahvenen, kuhan ja mateen runsasta ja yksipuolista syöntiä. Itämerialueen isoa silakkaa tai lohta voi syödä 1-2 kertaa kuukaudessa. Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kalansyöntisuositukset.

  • vältä raakaa, graavattua ja kylmäsavustettua ruokaa – sekä lihaa, kalaa että äyriäisiä.
  • vältä pastöroimattomia maitotuotteita, esimerkiksi joitakin juustoja
  • lihan tulee olla täysin kypsää – ei tartarpihviä, veristä sisäfileepihviä tai carpaccioa
  • juo runsaasti – pyri juomaan vähintään 1,5 litraa vettä päivässä (kuumina kesäpäivinä enemmän)
  • vältä alkoholipitoisia juomia
  • juo korkeintaan kaksi 1,5 desilitran kupillista kahvia tai 8 dl mustaa teetä
  • energiajuomat sisältävät kofeiinia ja runsaasti sokeria.