| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Raskaus ja liikunta

Hyvä fyysinen kunto auttaa synnytyksessä. Säännöllinen liikunta ehkäisee myös turhia raskauskiloja ja pienentää raskausdiabetekseen sairastumisen riskiä.

Voit hyvin harrastaa liikuntaa, kunhan se tuntuu hyvältä eikä aiheuta kipua. Raskauden loppuvaiheessa tulee välttää raskasta liikuntaa ja lajeja, joissa voi kaatua tai satuttaa itsensä.

Säännöllinen liikunta raskauden aikana on hyväksi sekä äidille että vauvalle. Elimistö kuormittuu raskauden aikana tavallista enemmän, ja säännöllinen liikunta vahvistaa lihaksia ja niveliä. Fyysinen aktiivisuus on myös hyväksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja mielialan kannalta.

Jos raskaus on vaikea, kysy neuvolan terveydenhoitajalta tai lääkäriltä, millaista liikuntaa voit harrastaa.

Hyvä kunto auttaa jaksamaan myös itse synnytyksen paremmin.

Vinkkejä hyvän kunnon ylläpitämiseen raskauden aikana

Auta elimistöä jaksamaan paremmin – 30 minuuttia päivässä riittää!
Raskauden aikana vatsan, lantion ja selän kuormitus kasvaa. Siksi on tärkeää vahvistaa näiden alueiden lihaksia. Jos et harrastanut liikuntaa ennen raskautta, varo liian voimakasta liikuntaa ja jaa liikuntahetket pienempiin osiin. Liiku vaikkapa 15 minuuttia aamulla ja 15 minuuttia myöhemmin päivällä tai 10 minuuttia kolme kertaa päivässä. Liikunta tulee sovittaa omaan kuntotasoon.

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen
Lantionpohjan lihasten säännöllinen harjoittaminen on tärkeää virtsankarkailun välttämiseksi synnytyksen jälkeen. Pyydä ohjeet neuvolasta.

Liikunta ja fyysinen aktiivisuus raskauden aikana
Raskaus ja liikunta auttavat synnytyksessä

Syö terveellisesti ja monipuolisesti
Raskaus on erinomaista aikaa hyvien ruokailutottumusten omaksumiseen. Syömäsi ruoka ravitsee myös sikiötä, ja tutkimukset osoittavat, että energia-aineenvaihdunta ja ravitsemus vaikuttavat lapseen jo sikiöaikana.

Vältä tupakointia
Tupakointi ja raskaus eivät sovi yhteen. Tupakointi vaikuttaa kielteisesti lapsen kasvuun ja saattaa aiheuttaa sairauksia pitkällä aikavälillä. Jos tupakoit, nyt on hyvä aika lopettaa.

Aseta aina vauvan uni ja erityisesti omasi etusijalle
Yöunien merkitys kasvaa, sillä elimistö tarvitsee ylimääräistä energiaa raskauden tuomien fyysisten ja psyykkisten muutosten käsittelemiseen. Unen määrä todennäköisesti vähenee ja katkonaisuus lisääntyy lapsen synnyttyä. Kannattaa nukkua nyt, kun siihen on mahdollisuus.

Raskausajan liikuntamuotoja

  • Pyöräily
  • Uinti ja vesivoimistelu
  • Pilates
  • Jooga
  • Reippaat kävelylenkit
  • Istuma-asennossa tehty voimaharjoittelu, joka keskittyy vatsaan, selkään ja lantioon

Ota rauhallisesti synnytyksen jälkeen

Liikunnan jatkaminen synnytyksen jälkeen on tärkeää sekä äidille että vauvalle. Synnytyksestä palautumiseen kuluva aika vaihtelee valtavasti yksilöllisesti samoin kuin se, milloin voi taas liikkua kuten ennen raskautta. Kuuntele kehoasi, vältä hyppyjä ja iskuja, kuten juoksua, kunnes lantio on palautunut. Lantion palautuminen vie noin 8 viikkoa. Tarkista neuvolan terveydenhoitajalta, milloin voit alkaa harrastaa mitäkin lajia synnytyksen jälkeen.