| Ota yhteyttä

Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse kuluttajapalvelu@fi.nestle.com tai puhelimitse 0800-06161.

| WHO:n suositus

Pilttipiiri

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.

Jatka

Raskauspahoinvointi

Raskauspahoinvointi on yleistä, eikä siitä yleensä kannata huolestua. Pahoinvointia voi kuitenkin helpottaa esimerkiksi ruokailutottumuksia muuttamalla. Useimmiten pahoinvointi hellittää jossain raskauden vaiheessa ja joillakin se poistuu kokonaan. Vaikka pahoinvointi olisikin voimakasta, se ei yleensä ole vaaraksi vauvalle. Pahoinvoinnista huolimatta on todella tärkeää, että syöt ja juot riittävästi.

On yksilöllistä, mitkä asiat aiheuttavat eri ihmisille pahoinvointia. Pahoinvointia voivat aiheuttaa esimerkiksi kovat äänet, välkkyvät valot, lääkkeiden nieleminen, hampaiden peseminen, vatsaa painavat vaatteet tai liian pitkät ateriavälit. On tärkeää kuunnella oman kehon signaaleja ja välttää pahoinvointia laukaisevia tekijöitä.

Kevyt ilta- tai yöpala, esimerkiksi jogurtti murojen kera, saattaa ehkäistä aamupahoinvointia. Voit laittaa illalla yöpöydällesi esimerkiksi mehulasillisen ja pari korppua ja nauttia ne aamulla ennen vuoteesta nousemista. Pidä ateriavälit lyhyinä pitkin päivää ja pidä mukanasi aina jotain hätävaraa – esimerkiksi hedelmiä tai pähkinöitä. Hiilihydraattipitoiset ruuat (kuten pasta, riisi, leipä ja kasvikset) lievittävät usein pahoinvointia paremmin kuin proteiinipitoiset ruuat (kuten liha). Kannattaa myös suosia kylmää tai keitettyä ruokaa paistetun sijaan. Myös kivennäisvesi saattaa lievittää pahoinvointia.

Se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Kokeilemalla löydät omat keinosi. Pyri myös rentoutumaan ja lepäämään päivän aikana – bussissa, ruuhkassa tai vaikkapa lounaan jälkeen. Raskaus ja liikunta ovat hyvä yhdistelmä eikä yhdistelmää kannata pelätä. Varovainen liikunta auttaa usein, samoin kuin raitis ilma ja päivänvalo. Käy kävelyllä ja lepää tarvittaessa.

Pahoinvoinnista kannattaa myös kertoa puolisolle ja muille ihmisille ja pyytää apua tarvittaessa. Muut ihmiset ymmärtävät paremmin tilannettasi ja voivat auttaa ehkäisemään ja lievittämään pahoinvointia. Vaikea pahoinvointi saattaa vaikuttaa myös mielialaan ja saada aikaan alakuloisuutta ja masennusoireita. Silloin on hyvä olla joku tukihenkilö, jonka puoleen kääntyä. Vaikeaa pahoinvointia voidaan lievittää myös lääkkeillä, mutta käänny neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin puoleen ennen lääkkeiden ottamista.

Raskauspahoinvointi ja raskausajan pahoinvointi
Raskauspahoinvointi ja raskausajan pahoinvointi

Vinkkejä pahoinvoinnin lievittämiseen:

 • Syö jotakin pientä ennen vuoteesta nousemista – korppuja, kovaa leipää, näkkileipää.
 • Juo tavallista tai hiilihapotettua vettä – jos oksentelu on toistuvaa ja voimakasta, käytä apteekista saatavaa nesteytystuotetta.
 • Syö ja juo vähän, mutta usein.
 • Rapea ruoka toimii usein hyvin – näkkileipä, paahtoleipä, suolakeksit tai -tikut.
 • Monet naiset sietävät ”lempeää ruokaa” paremmin – keitetyt tai uunissa paistetut perunat sekä riisi ja pasta.
 • Kokeile kylmää ruokaa – se tuoksuu vähemmän sekä valmistettaessa että syötäessä.
 • Hyvästä sormiruoasta saa proteiinia, energiaa ja rasvaa – pähkinät, mantelit, siemenet, välipalapatukat.
 • Hapanimelät maut ja elintarvikkeet saattavat toimia – sitrushedelmät, melonit, säilötyt kurkut ja pikkelssit, chilikastike.
 • Vältä rasvaista ja friteerattua ruokaa – se tuoksuu voimakkaasti ja sulaa hitaasti, mikä edistää pahoinvointia.

Säännölliset ruokailuajat saattavat lievittää pahoinvointia

Säännöllinen syöminen edistää elimistön hyvinvointia. Se tarkoittaa aamiaista, lounasta, päivällistä ja 2–3 välipalaa. Raskaana ollessa säännöllisten ruokailuaikojen merkitys korostuu. Toisinaan voi olla tarve syödä jotakin pientä jopa joka toinen tunti väsymyksen ja pahoinvoinnin torjumiseksi. Jos ruokahalusi on huono aamuisin, kokeile hedelmän syömistä herättyäsi. Varsinaisen aamiaisen voit syödä hieman myöhemmin. Pidä jogurttia, mysliä, näkkileipää ja levitettä helposti saatavilla, jotta aamiaisen valmistaminen käy nopeasti.

Terveelliset välipalat

 


Tässä on muutama hyvän ja sopivankokoisen välipalan vinkki:

 • 1 hedelmä tai 15–20 viinirypälettä
 • Vihannekset, esimerkiksi porkkana, pari sellerinvartta, paprika, punajuuri, muutama kukkakaalin nuppu tai muutama minimaissi
 • Pieni hedelmäsalaatti ½ kiiviä ja ½ omenaa, päälle kanelia ja 1 rkl rahkaa
 • Jogurttismoothie 1 dl vähärasvaista vaniljajogurttia ja 0,5 dl kotimaisia pakastemarjoja sekoitetaan tehosekoittimella
 • Helppoa ja hyvää 1,5 dl vähärasvaista maustamatonta jogurttia ja 2 rkl mysliä
 • Näkkäriomega 1 viipale näkkileipää, jonka päälle on levitetty makrillifilee tomaattikastikkeessa ja silputtua ruohosipulia
 • Avokadokombo puolikas avokado ja 1 rkl raejuustoa
 • Pähkinät 15 mantelia tai 7 puolikasta saksanpähkinää tai 8 cashewpähkinää
 • Kuivatut hedelmät helppo kuljettaa mukana 0,5 dl rusinoita, 6 kuivattua aprikoosia, 4 kuivattua taatelia, 2 kuivattua viikunaa, 5 kuivattua luumua, ¾ dl kuivattuja banaanilastuja